Ga naar hoofdinhoud

Beste oliebol 2015 en 2016 komt uit Spijkenisse

Armanda Nicolai interviewt Arnold Kabbedijk  

Arnold Kabbedijk (chef broodbakkerij) is al 30 jaar werkzaam bij bakkerij Voskamp in Spijkenisse. Na zijn schooltijd is hij bij het bedrijf binnengewandeld en nooit meer weggegaan. Toen Arnold begon had de bakkerij twee winkels en nu, 30 jaar later, heeft het bedrijf 17 winkels.

De oliebol
Arnold was altijd al geïnteresseerd in oliebollen. Toen hij als 15 jarige jongen begon, mocht hij zich nog niet bemoeien met het bakken van oliebollen, maar dit veranderde toen Arnold een jaar of 17 was. Hij mocht zich steeds meer bezig houden met het bakken van oliebollen.

“Destijds werden de oliebollen op een hele andere manier gemaakt. Het was een slap krentenbollendeegje, geen beslag. Dit werd met de verdeelopboller opgebold, in bakken gedaan en als ze gerezen waren, in mandjes gelegd. Daarna werden ze in de olie gebakken. Dit was een lekkere oliebol, niet vet, maar qua kwaliteit en beleving met een oliebol van nu, is het toch wel het ene uiterste met het andere vergelijken,” aldus Arnold.

Na een aantal jaren werd overgegaan op een doseeroliebol. Arnold heeft vanaf dat moment zijn volledige focus gelegd op de ontwikkeling/receptuur van deze oliebol.

AD Oliebollentest

Begin 2008 vroeg Arnold de directie van bakkerij Voskamp of hij een keer mee mocht doen met de AD Oliebollentest. Arnold zijn motivatie: “Als je ergens voor staat en de klant vind het lekker, dan moet je een keer mee doen!” Dat jaar deden ze voor de eerst keer mee en werden 15e met het cijfer 8. Ze waren super trots.

Het jaar daarop was het enige jaar dat ze iets minder scoorden. “We waren toen iets te enthousiast en hadden te veel smaakjes toegevoegd,” vertelt Arnold.

In 2010 hebben ze het over een hele andere boeg gegooid. ‘We hebben de bol heel neutraal gehouden, met een aantal bijzonderheden die natuurlijk geheim blijven, maar drie keer was scheepsrecht en dat jaar werden we nummer 1!” deelt Arnold trots mee.

Elk jaar wordt er veel gedaan aan de verdere ontwikkeling van de oliebol. Elk jaar rond september/oktober is Arnold wekelijks actief met de voorbereidingen.

Olie
Arnold blijft geheimzinnig als het gaat om de receptuur en werkwijze van zijn winnende oliebol, maar dat Voskamp al een aantal jaren in Natura Oliebollenolie bakt is geen geheim. “De reden voor de overstap had te maken met de commentaren van de jury en wat we zelf van de olie vonden. We waren niet helemaal tevreden over de bakkwaliteit en de oliebol had de neiging iets te vet te worden.” legt Arnold uit. Na de overstap is Voskamp ook niet meer uit de top 5 van de AD Oliebollentest weggeweest en in 2015 en 2016 wonnen zij weer de AD Oliebollentest.

“Het is een goede overstap geweest. Wij bakken heel veel oliebollen en kunnen met deze olie lang doorbakken. De oliebollenlijn wordt regelmatig aan- en uitgezet, maar de olie kan goed tegen deze temperatuurschommelingen. De bakkwaliteit blijft veel langer constant in vergelijking met andere frituuroliën. Daarnaast heeft de olie een aangename geur en walmt minder. Ook krijgen we veel complimenten dat de oliebol zo lekker krokant is. Hier draagt Natura Oliebollenolie ook zeker zijn steentje aan bij,” aldus Arnold.

Totaalconcept
Nog een reden dat Arnold graag werkt met Natura Oliebollenolie is het totaalconcept dat Smilde Natura biedt. “Kwaliteit van de olie is het allerbelangrijkste, maar dat de olie geleverd wordt met een automatisch pompsysteem maakt het gebruik wel erg gemakkelijk. En dat Smilde Natura de gebruikte olie weer keurig netjes ophaalt, is ook helemaal top! Je hebt er geen omkijken meer naar. Die service en dat gemak zou ik niet meer willen missen,” zegt Arnold.

Advies
Of je nu wel of niet mee doet met een test. Arnold adviseert om altijd vroeg te beginnen met de voorbereidingen. “Je moet er altijd eerst weer even inkomen. En daarnaast is elk jaar weer anders, want je hebt te maken met nieuwe oogsten. Andere bloem, andere rozijnen en andere appels. Hierdoor moet je soms je receptuur en je werkwijze iets aanpassen. Ook olie is een natuurproduct, een kleine aanpassing in bijvoorbeeld temperatuur kan soms een groot verschil maken. Laat het daarom niet op de laatste weken aankomen. Dan moet je er helemaal geen zorgen meer over hebben,” volgens Arnold.

Als laatste vult Arnold aan: “Bezuinig niet op ingrediënten. Goede ingrediënten zijn misschien wat kostbaarder, maar kwaliteit wint. En zorg dat altijd alles constant is; receptuur, apparatuur en werkwijze. Die zaken moeten gewoon kloppen. Als een van die dingen niet klopt, kun je nog steeds een oliebol maken, maar geen top oliebol.”

Back To Top