Van snack tot brandstof
Gebruikte frituurolie is een zogenaamde tweedegeneratie reststroom. Deze worden bij de dieselfabriek verwerkt tot biobrandstof. De biobrandstof wordt gemengd met de brandstof die wij tanken bij de pomp. Op deze manier krijgt gebruikte olie een tweede leven.
Voordelen
Een groot voordeel van biobrandstof is dat de verbranding CO2-neutraal is. De planten waarvan de biobrandstof wordt gemaakt, hebben de CO2-uitstoot immers al eerder uit de lucht gehaald.
Bij de productie van biobrandstof komt wel CO2-uitstoot vrij, maar de overheid stelt eisen aan de duurzaamheid van de productie zodat er niet te veel CO2 vrijkomt en er geen natuurgebieden worden aangetast.
Geïnteresseerd?
Wist je dit over frituurolie?
Gemiddeld komt er maar 60 tot 70% van je nieuwe frituurolie terug als gebruikte olie.
Dit komt door de opname van het vet door de producten. Hoe meer gepaneerde producten je frituurt, hoe minder olie terug zal keren bij ons.
Olieprijzen
De prijs van gebruikte olie is afhankelijk van verschillende factoren. Ook hier draait het om vraag en aanbod. Dit wordt mede bepaald door wettelijke regelingen omtrent het bijmeng gehalte in brandstoffen.
Ook de prijs van plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld raapolie, speelt hierin een grote rol. Wanneer plantaardige olie goedkoop is, wordt dit veel gebruikt voor biodiesel. Plataardige olie is namelijk beter te verwerken dan olie uit gebruikte frituuroliën. Gevolg hiervan is een mindere vraag naar biodiesel uit gebruikte frituurolie en dus een lagere opbrengst voor gebruikte olie.
Geen belasting over gebruikte olie
De prijs die je voor je gebruikte olie ontvangt, moet btw-verlegd zijn. Dit betekent dat je hier geen belasting meer over hoeft te betalen. Op de bon die je van onze chauffeur krijgt, staat vermeld dat de prijs die wij betalen van de gebruikte olie btw-verlegd is.